Добре дошли в моя блог!

Ще публикувам тук резултатите от моите изследователски търсения с надеждата, че наученото от мен ще достигне до по-широк кръг от хора, които нямат времето и възможностите да черпят познания за най-новата история на България директно от архивите.

Съзнавам, че посветих живота си на тази част от историята, която все още е жива, спорна и за жалост разединява хората. Част от "героите" в моите книги и сборници са наши съвременници, срещаме ги по улицата, гледаме ги по телевизията. Аз не съм съдник, нито адвокат. Стремя се да излагам автентични исторически факти и да оставям читателите сами да правят изводи.

Всяка моя книга, всяка статия, сборник, всяко интервю или научнопопулярно четиво, което написах в последните 20 години, ми носеше нови врагове, но и нови приятели. За част от моите убеждения на историк и изследовател платих висока цена - много хора, почитатели на определена политическа сила, се разпознаваха в едни или други факти, които публикувах, и започваха да ме считат за техен "враг". Аз не съм нито "приятел", нито "враг" на която и да е политическа сила, на който и да е политик. Аз съм историк и такъв ще бъда винаги.

Ще се радвам, ако публикуваното тук ви даде нови знания, нов поглед върху съвременната политическа история на България и нов повод да се гордеем, че сме българи.

С уважение,

Веселин Ангелов


18 януари 2009

Отличен българин с името Герасим

Документален сборник за въоръжената съпротива срещу комунистическия режим в Пиринска Македония (1947-1948 г.)

Първо издание , С., 2001, второ издание, С. 2008, 236 с.

4 коментара:

 1. Анонимен30 август, 2009

  бихте ли ми казали ролята на Тодор Секулов и Васил Секулов - дядо ми във четата на Герасим - apologetic@mail.bg

  ОтговорИзтриване
 2. Знаете ли нещо за Васил Иванов Секулов от село Влахи

  ОтговорИзтриване
 3. Знаете ли нещо за Васил Иванов Секулов от село Влахи

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте, ползвайки книгата ви и други записки, публикувани в "ДЕ-зората" списах статията за Герасим Тодоров, Михаил Думбалаков, Петър Гърков, Крум Монев, Стойно Бачийски и Димитър Цветков. Извадих и един списък на четата и ятаците и', която можете да видите тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2
  Можете да проверите дали съм допуснал фактологически грешки и да подмогнете в разясняването техните личности, разбирания и борба. Също би било хубаво, ако поддържате връзки с автора на рисунката на Герасим Тодоров, да го запитате дали е възможно да я отдаде под свободен лиценз, който ще ни позволи да ползваме рисунките му за онагледяване статиите. Поздрав!

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.