Добре дошли в моя блог!

Ще публикувам тук резултатите от моите изследователски търсения с надеждата, че наученото от мен ще достигне до по-широк кръг от хора, които нямат времето и възможностите да черпят познания за най-новата история на България директно от архивите.

Съзнавам, че посветих живота си на тази част от историята, която все още е жива, спорна и за жалост разединява хората. Част от "героите" в моите книги и сборници са наши съвременници, срещаме ги по улицата, гледаме ги по телевизията. Аз не съм съдник, нито адвокат. Стремя се да излагам автентични исторически факти и да оставям читателите сами да правят изводи.

Всяка моя книга, всяка статия, сборник, всяко интервю или научнопопулярно четиво, което написах в последните 20 години, ми носеше нови врагове, но и нови приятели. За част от моите убеждения на историк и изследовател платих висока цена - много хора, почитатели на определена политическа сила, се разпознаваха в едни или други факти, които публикувах, и започваха да ме считат за техен "враг". Аз не съм нито "приятел", нито "враг" на която и да е политическа сила, на който и да е политик. Аз съм историк и такъв ще бъда винаги.

Ще се радвам, ако публикуваното тук ви даде нови знания, нов поглед върху съвременната политическа история на България и нов повод да се гордеем, че сме българи.

С уважение,

Веселин Ангелов


18 януари 2009

Третата национална катастрофа

Малко известни факти за съветската окупация в България (1944-1947 г.)


"Вече не е страшно, не е и трудно да се изрекат и напишат думите, зад които се крие истината за "братското съветско присъствие" в България след преврата от 09.IX.1944г. А те са две: окупация и грабеж. Страната изживява тежка трета национална катастрофа. Доказателствата за това са многобройни и се съдържат в старателно укриваните до неотдавна документи."

Множеството новоразкрити източници сочат само едно: България непрекъснато прави отстъпки, непрекъснато дава, а от Москва не престават да искат и да вземат. За разлика от други бивши сателити от Източна Европа въпросът за съветската окупация продължава да е спорен и болезнен за някои в България. За жалост намират се и историци, които правят опити да бранят армията „освободителка". За тях, а и за всички, които проявяват интерес, е предназначена книгата. Като приложение нея се оповестяват документи за българо-съветски отношения и резултатите от пребиваването на съветските окупатори в България от 9.IX.1944 до края на 1947 г. Включени са и материали, отнасящи се за 1948-1949 г., които допълват представата за последиците от окупацията: установяването на комунистическата диктатура от съветски тип, тотална съветизация на страната и др.

Повечето факти в тази книга са смайващи. Само за няколко години България загубва почти целия си национален капитал - колосални парични суми, суровини, селскостопанска продукция... Губи и огромна част от интелектуалния си капитал - физически и морално унищожен.

Но нека оставим емоциите, а да погледнем фактите. Каквито са.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.