Добре дошли в моя блог!

Ще публикувам тук резултатите от моите изследователски търсения с надеждата, че наученото от мен ще достигне до по-широк кръг от хора, които нямат времето и възможностите да черпят познания за най-новата история на България директно от архивите.

Съзнавам, че посветих живота си на тази част от историята, която все още е жива, спорна и за жалост разединява хората. Част от "героите" в моите книги и сборници са наши съвременници, срещаме ги по улицата, гледаме ги по телевизията. Аз не съм съдник, нито адвокат. Стремя се да излагам автентични исторически факти и да оставям читателите сами да правят изводи.

Всяка моя книга, всяка статия, сборник, всяко интервю или научнопопулярно четиво, което написах в последните 20 години, ми носеше нови врагове, но и нови приятели. За част от моите убеждения на историк и изследовател платих висока цена - много хора, почитатели на определена политическа сила, се разпознаваха в едни или други факти, които публикувах, и започваха да ме считат за техен "враг". Аз не съм нито "приятел", нито "враг" на която и да е политическа сила, на който и да е политик. Аз съм историк и такъв ще бъда винаги.

Ще се радвам, ако публикуваното тук ви даде нови знания, нов поглед върху съвременната политическа история на България и нов повод да се гордеем, че сме българи.

С уважение,

Веселин Ангелов


18 януари 2009

Премълчани истини

Лица, събития и факти от българската история (1941-1989 г.)

През дългогодишната си изследователска работа в архивите съм се докосвал до потулвани истини, научил съм много за престъпленията на комунистическия режим в България. Убеден съм, че премълчаните истини трябва да се споделят. Че прикриването на неудобните исторически факти е неподходяща, непочтена за добросъвестния историк позиция. И се постарах да ги споделя с възможно по-голям кръг от хора. Направих го с ясното съзнание, че историкът е длъжен да стигне до възможно най-широк кръг от читатели, защото научните издания невинаги достигат до тях.
Разгърнете съдържанието на тази книга, прочетете я и ще научите неочаквано интересни неща. Струва ми се, че няма да съжалявате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.